2019
Ápr30

Páger Zsolt üzletfejlesztési igazgatónk is előadott a XII. Hungalimentaria Konferencián

2019-ben is megrendezésre került a nagy presztízsű Hungalimentaria konferencia, ahol a rendkívül színvonalas élelmiszer-és vendéglátóipari előadások mellett a szakma krémje kerekasztal beszélgetés keretein belül taglalta ezen üzletágak jelenét és jövőjét.

A Hungast Cégcsoport részéről Páger Zsolt üzletfejlesztési igazgatónk az önellenőrzésről tartott előadást, amelynek keretein belül átfogó képet adott annak fontosságáról, követendő eljárásrendjeiről, jogszabályi hátteréről. Emellett a konferencia kerekasztal beszélgetésének is fontos szereplője volt, hiszen Magyarország piacvezető étkeztetési szolgáltatójának felső vezetőjeként e szegmens múltját, jelenét ismeri, és a jövő megfelelő irányainak kijelölésénél is mértékadó a véleménye. 

A XII. Hungalimentaria konferencia mottója az "Ésszel a kosárba! - Mit mond erről a labor?" volt.  

A konferencia fővédnöke Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár úr volt, védnökei pedig Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos és helyettes államtitkár úr valamint Dr. Oravecz Márton NÉBIH elnök úr volt.

Az eseményen az alábbi szekciók kerültek kialakításra:

Kommunikáció az élelmiszerláncban: Az élelmiszerek bizalmi terméknek számítanak. Érzékszervileg legfeljebb csak az egészen szélsőséges hibák észlelhetők. A kereskedelmi partnerek, valamint a fogyasztók ezért nagy mértékben támaszkodnak azokra az információkra, amelyeket az élelmiszerláncban előttük állók osztanak meg az élelmiszerrel kapcsolatban. A hitelesség egy olyan szegmensben különösen fontos, ahol olyan romlékony, sok esetben élő anyagokkal dolgozunk, amelyek elfogyasztása egészségünkre kockázatot jelenthet. A hitelesség elérése és fenntartása összetett folyamat. A szekcióban emellett kiemelten foglalkozunk az egyes kommunikációs eszközök alkalmazásával kapcsolatban szerzett gyakorlati tapasztalatokkal.


HappyFish szekció: A magyarországi édesvízi halfogyasztásra és a halkereskedelemre is nagy hatással lehet az a most induló, másfél milliárd forintos projekt, amelynek során „tótól az asztalig” megvizsgálják a vizeket, üledékeket, a halakat ért stresszhatásokat, a feldolgozási technológiákat, valamint új, költséghatékony vizsgálati módszereket dolgoznak ki, és a jogi szabályozás megalapozásához is meghatároznak fontos határértékeket. A HappyFish névre keresztelt projekt legfőbb eredményeként jelentősen javul a haltermékek élelmiszer-biztonsága, ami nagy arányban hozzájárulhat a hazai halfogyasztás növekedéséhez. A projekt az idén fejeződik be, és már most komoly eredményekről számolnak be a konzorciumi tagok.


Élelmiszertechnológiai szekció: technológiai kérdéskörök, termékfejlesztési irányok, funkcionális élelmiszerek, speciális étrendbe illeszthető élelmiszer-termékek.


Érzékszervi tudományok szekciója: érzékszervi vizsgálatok, idegrendszeri vonatkozások, percepció genetikai háttere, összetettsége.


Táplálkozás- és élelmiszertudományok szekciója: tudatos táplálkozás kérdésköre, információáradat kezelésének mechanizmusai, fogyasztói elégedettség felmérések, étrend-kiegészítők, élelmiszerek élettani hatásai.


Élelmiszerbiztonsági szekció: mikotoxinok jelenléte és jelentősége, kockázatok kezelése, minőségbiztosítás, hatósági ellenőrzés, élelmiszeripari üzemek és forgalmazó helyek higiéniája, közétkeztetés minőségellenőrzése, ökológiai gazdálkodás információs rendszere.

Élelmiszer- és takarmányanalitikai, valamint mikrobiológiai módszerek szekciói: módszertan, gyorsvizsgálatok, ismert és újabb élelmiszerkomponensek és szennyezők kimutatása, mérése, molekuláris biológiai módszerek.

Galéria