Újhagymás lencseleves

leves
perc Hozzávalók
  • 4 főre!
  • 120g Lencse
  • 120g Sárgarépa
  • 100g Fehérrépa
  • 100g Zeller
  • 5g Petrezselyemzöld
  • 5g Zellerzöld
  • 60g Vöröshagyma
  • 60g Újhagyma
  • 8g Fokhagyma
  • 40g Mustár
  • 10g Liszt
  • só, feketebors, babérlevél
Allergének: glutén, tojás, zeller, mustár
Az elkészítés módja:
  1. Az alapanyagokat előkészítjük. A lencsét átválogatjuk, megmossuk majd minimum 3-4 órára beáztatjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockákra szeleteljük. Az újhagymát vékony karikákra szeleteljük. A zöldségeket megtisztítjuk, egyforma kockákra vágjuk. A petrezselymem- és  zellerzöldet „finomra” vágjuk.

  2. ·       Az olajon üvegesre pirított újhagymához és vöröshagymához hozzáadjuk a mustárt és a fűszereket.

  3. ·       Néhány perc pirítás után hozzáadjuk a beáztatott, átmosott lencsét.

  4. ·       Felöntjük vízzel, 30-35 percig főzzük.

  5. ·       Mikor a lencse félpuhára főtt, hozzáadjuk a zöldségeket. Felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel, és további 25-30 percig főzzük.

  6. ·       Míg főnek a zöldségek, világos rántást készítünk.

  7. ·       Mikor a zöldségek is megpuhultak, a langyos vízzel csomómentesre kevert rántással sűrítjük a levest.

  8. ·       A besűrített levest visszaforraljuk, és hozzáadjuk tésztát.

  9. ·       Mikor a tészta is szinte teljesen megfőtt, a vékony karikákra vágott újhagymát, a „finomra” vágott petrezselyem- és zellerzöldet is a leveshez adjuk.

  10. ·       A kész levest melegen tálaljuk.


    Tipp:  A levest készíthetjük füstölthússal is. Így tartalmasabb, gazdagabb levest kapunk. Tejföl és/vagy ecet hozzáadásával, kicsit pikánsabb, savanykásabb étel kerülhet a tányérba.