2018
Okt19

Tizedik alkalommal rendezik meg az Európai Hulladékcsökkentési hetet

Az egész Európában sikeresnek mondható program idei jelszava, hogy „Méregtelenítsünk!” A szervezők tehát első sorban a veszélyes hulladékokra, köztük a konyhákban rendszeresen használt takarítószerekre, vagy éppen az elhasznált sütőolajra fektetik a hangsúlyt az idei kampányban.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét egy minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés. Ennek keretében lelkes önkéntesek saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladék keletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára.

A különböző akcióötletek megvalósítását a programban részt vevő országok mindegyikében egy, a hulladékok keletkezésének megelőzését segítő szervezet koordinálja, mint Szervező. Magyarországon az ITM Környezettudatos Nevelésért és Szemléletformálásért felelős Főosztály látja el a nemzeti koordinátori feladatot.

A szervezők az idei évben arra törekednek, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy mindennapjaink során mennyi veszélyes hulladékkal terheljük környezetünket. Ezen hulladékok nagyobb kockázatot jelentenek az egészségünkre és környezetünkre, mint a más típusúak, így kiemelten fontos, hogy csökkentsük a veszélyes összetevőkkel rendelkező termékek használatát.

A program keretein belül választ kaphatunk arra, hogy milyen házi praktikákkal tudjuk ártalmatlanítani az olyan veszélyes hulladékokat, mint amilyen a sütőolaj, az izzók, vagy a festékek.

A november 17-25-ig tartó Európai Hulladékcsökkentési Héthez egyébként bárki csatlakozhat cégként, valamint magánszemélyként is egy egyszerű regisztrációval, amelynek határideje november 9. A részletekért kattintson ide!

Kép és Forrás: szelektalok.hu