Székelykáposzta füstölt kacsamellel

főétel
80 perc Hozzávalók
  • 0,4 kg füstölt kacsamell
  • 0,8 kg savanyú káposzta
  • 0,04 kg füstölt szalonna
  • 0,3 kg vöröshagyma
  • 0,03 kg fokhagyma
  • 0,2 kg tv paprika
  • 0,08 kg paradicsom
  • 0,06 kg liszt
  • 0,4 l tejföl
  • só, fekete bors, őrölt köménymag, babérlevél, fűszerpaprika
Allergének: glutén, tej
Az elkészítés módja:
  1. Az alapanyagokat előkészítjük. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot megmossuk, a paprika magházát eltávolítjuk, majd mindkettőt egyforma kockákra szeleteljük. A szalonnát apró kockákra, a füstölt kacsa mellet közepes kockákra vágjuk. A káposztát bő vízzel átmossuk, majd kicsit átvágjuk. 

  2. A kockákra vágott húst sütőtepsire tesszük.
  3. 150-160 fokosra előmelegített sütőben kissé megpirítjuk. Fontos, hogy a zsírja kisüljön. így kerülhetjük el, hogy az ételünk túl zsíros legyen.

  4. A szalonna kipirított zsírján a vöröshagymát aranybarnára pirítjuk.

  5. Hozzáadjuk a kockákra vágott paprikát és paradicsomot.

  6. 15-20 percig saját levében pároljuk, majd rászórjuk a fűszereket.

  7. A fűszerekkel óvatosan elkeverjük, nehogy leégjenek, majd kevés vízzel felöntjük.

  8. További rövid, párolást követően hozzáadjuk a kacsahúst.

  9. Kevés vízzel felöntjük. Közepes lángon, fedő alatt félpuhára pároljuk a húst.

  10. Mikor a hús félpuhára párolódott, hozzáadjuk az átmosott, kicsit átvágott káposztát is.

  11. Annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje. Fedő alatt tovább főzzük.

  12. Míg fő az ételünk, tejfölös habarással sűrítjük. A lisztet tejföllel elkeverjük, majd a káposzta forró levéből hozzáadunk, és csomómentesre keverjük. Így kerülhetjük el, hogy sűrítéskor a tejföl összeugorjon, csomósodjon.

  13. Mikor a hús és a káposzta is puhára főtt, a hőkiegyenlített habarással sűrítjük. Sűrítés után kiforraljuk, szükség szerint ízesítjük.

  14. A kész egytálételt forrón tálaljuk.

    Tipp:  Ezt a rendkívül ízletes ételt tartalmasabbá tehetjük, ha a lisztet elhagyva, rizst, vagy árpagyöngyöt, esetleg hajdinát adunk hozzá.