2018
Márc26

Műbél helyett ”moszatbélbe” tölthetik a virsliket a jövőben

A környezetszennyezés csökkentésének igénye számtalan új módszert szül, de azért nem kell tartanunk attól, hogy más íze lesz a virsliknek a jövőben, hiszen csak a tengeri moszatok sejtfalának egyik összetevőjét használnák fel ezzel az új módszerrel.

Magyarországon közkedvelt termék a virsli, amelyet a gyártás során cellulóz alapú műbelekbe vagy emészthető belekbe töltenek. Míg utóbbit a termékkel együtt elfogyasztjuk, előbbit újrahasznosítás nélkül a szemetesbe dobjuk, amivel természetesen ugyanúgy terheljük a környezetünket, mint bármilyen más nem újrahasznosítható hulladékkal.

A környezeti terhelés csökkentésére kiváló megoldást adhat a műbelek ehető anyagokkal való kiváltása. A tengeri barnamoszatok sejtfalából kivont nátrium-alginát bevonatot a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának csapata sikeresen tesztelte az orosházi Merian Foods Élelmiszeripari Kft-ben, ahol a kísérletek alapján az alginát bevonat alkalmasnak bizonyult a műbelek kiváltására. A környezetkárosítás mérséklése miatt kifejezetten jó hír, hogy a végtermék nem csak alkalmas emberi fogyasztásra, de még az előállításának energiaigénye is csökkenthetővé válik.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
Kép: hazipatika.com