2018
Okt15

Minden negyedik gyerek súlyfelesleggel küzd Magyarországon

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet közlése szerint hatékony cselekvési tervet kell készíteni a gyermekek testsúlyfelesleg kialakulásának megelőzésére.

Az OGYÉI közleménye szerint még mindig minden negyedik gyermek elhízott vagy valamilyen mértékű súlyfelesleggel küzd. A középiskolás évek végére átlagosan minden 30 tanulóból egy súlyosan elhízott, amit a NETFIT adatok is igazolnak. A súlyos elhízás előfordulása hazánkban gyermekkorban átlagosan 2,1%. Ha ezt az arányt visszavetítjük a legutolsó népszámlálás eredményeire, akkor a legóvatosabb becslések szerint is hazánkban 20 ezer súlyosan elhízott gyermek él.

Az elhízás összefügg a család szociális és gazdasági helyzetével, így nem meglepő, hogy a legmagasabb előfordulási arányok az Észak-magyarországi és az Észak-alföldi régiókban jellemzőek, míg a legalacsonyabb százalékok Közép-Magyarországon – áll a közleményben. Jelentős probléma, hogy az elhízás következtében súlyos egészségügyi problémák jelennek meg már gyermekkorban, ezért a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni.

Az elmúlt években számos, a gyerek– és fiatalkori elhízás megelőzésére irányuló intézkedés történt: a mindennapos testnevelés bevezetése, a közétkeztetés átalakítása is ilyen. Az elhízás veszélyeire az iskolákban a NETFIT felmérések is figyelmeztetnek, de elsősorban a családban kell több mozgásra motiválni a gyerekeket.

Forrás: haon.hu
Kép: infobeteg.hu