Medvehagyma krémleves

leves
40 perc Hozzávalók
  • 0,07 kg medvehagyma
  • 0,15 kg vöröshagyma
  • 0,02 kg fokhagyma
  • 0,10 kg burgonya
  • 0,08 kg liszt
  • 0,4 l tej
  • 0,2 l tejszín
  • 0,1 l étolaj
  • 0,01 kg kristálycukor
  • szerecsendió, petrezselyemzöld, fekete bors, só
Allergének: glutén, tej
Az elkészítés módja:
  1. Az alapanyagokat előkészítjük. A vöröshagymát és a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, majd félkarikákra szeleteljük. A medvehagymát és a petrezselyemzöldet megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. A fokhagymát megpucoljuk, megmossuk, nagyobb darabokra aprítjuk.

  2. A hagymát, a burgonyát és a fokhagymát olajon üvegesre pirítjuk.

  3. Hozzáadjuk a fűszereket, rövid ideig tovább pirítjuk, vigyázva, nehogy a fűszerek megégjenek.

  4. Pár perc pirítás után kevés vízzel felöntjük. Fedő alatt, közepes lángon 20-30 percig főzzük.

  5. Amikor a burgonya szinte teljesen puhára főtt, hozzáadjuk a medvehagymát és a petrezselyemzöldet. További 20-25 percig főzzük.

  6. Ha már minden összetevő teljesen puhára főtt, botmixerrel krémes állagúra turmixoljuk.

  7. Az így kapott alaphoz hozzáadjuk a tejet és a szükséges mennyíségű vizet. Közepes lángon felforraljuk.

  8. Amíg melegszik a leves, a tejszínből, kevés vízből és a lisztből habarást készítünk. A tejszínt, a vizet és a lisztet csomómentesre keverjük. Ezt követően a forró levesből kevés levet hozzáadva, elkeverve kiegyenlítjük a hőmérsékletét.

  9. Amikor a leves felforrt, a hőkiegyenlített habarással sűrítjük. Sűrítés után kiforraljuk, szükség szerint ízesítjük.

  10. A kész levest forrón, levesgyöngyel tálaljuk.

    Tipp: Ezt a levest igazán érdekessé tehetjük, ha valamilyen krémsajttal főzzük. Betétként adhatunk hozzá kockára vágott juhsajtot is.