Kutatás indult a gluténérzékenyek étrendjének felmérésére
Sok gluténérzékeny diétába beilleszthető gabonaféle tartalmazhat olyan méreganyagokat, amelyek különböző betegségtípusok kialakulásához vezethetnek, ezért a Kaposvári Egyetem egy átfogó tudományos kutatásban keresi a választ arra, hogy vajon mennyire biztonságos a gluténmentes étrend az általánoshoz viszonyítva.
Útmutató a diétás étkeztetéshez
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet egy közel ötven oldalas kiadvánnyal igyekszik segíteni a diétás étrendet igénylők helyzetének megértését az érintettek számára, valamint mankót nyújtani az étkeztetést végzőknek a megfelelő szolgáltatáshoz.
Tanév közben is igényelhetők a gyermekétkeztetési támogatások
Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára elmondta, továbbra is az év bármely napján, határidő nélkül igényelhető az ingyenes, vagy kedvezményes gyermekétkeztetés.
Egyre több egészséges terméket kapnak a gyerekek az iskolákban
Európai viszonylatban Magyarország biztosítja a gyerekeknek a legtöbb gyümölcsöt. A vonatkozó hazai számok az uniós átlag dupláját mutatják, míg az éves szinten kiosztott iskolatej mennyiségével 16 800 uszodai medencét lehetne megtölteni.
Karob: a csoki egészségesebb, allergénmentes alternatívája
A karobot a kakaó és a csokoládé helyettesítésére használja a reformélelmiszer-ipar, készül belőle hamiscsokoládé, csokiízű torták és egyéb édességek. Bár a szakértők a kakaó kedvező élettani hatásait nem vitatják, mégis egészségesebb alternatívának tartják a szentjánoskenyérfa termésének magjaiból készült őrleményt.
Nagyobb szerepet szánnak a vadhúsoknak a menzán
A vadak húsa sok ásványi anyagot és rostot tartalmaz, emellett pedig kevés benne a zsír. Többek között ezekért a tulajdonságaiért szeretné az Agrárminisztérium, ha a közétkeztetésben részt vevő gyerekek is több vadat fogyaszthatnának.