Karácsonyi almaleves

leves
50 perc Hozzávalók
  • 200 g alma
  • 200 g narancs
  • 80 g liszt
  • 0,2 l tejföl
  • 0,3 l narancslé
  • 100 g kristálycukor
  • egész fahéj, egész szegfűszeg, vaníliás cukor, gyömbér, csillagánizs, só
Allergének: glutén, tej
Az elkészítés módja:
  1. Az alapanyagokat előkészítjük. A narancs héját lehámozzuk, az almák magházát eltávolítjuk. Az almát és a narancsot egyforma kockákra szeleteljük.
  2. A narancs lehámozott héját, a csillagánizst, a szegfűszeget, a fahéjat és a gyömbért bő vízzel feltesszük főni (redukciót készítünk).
  3. 20-30 perc forralás után leszűrjük.

  4. A leszűrt redukciót a szükséges mennyiségű vízzel, cukorral és vaníliás cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk az egyforma kockákra vágott almát. 25-35 percig közepes lángon főzzük.
  5. Közben elkészítjük a tejfölös habarást. A tejfölt és a lisztet kevés vízzel csomómentesre keverjük. A csomómentesre kevert habaráshoz a forrásban lévő levesből 1-2 merőkanállal hozzákeverünk, hőkiegyenlítjük. Így elkerülhetjük, hogy a leves habarásánál a tejföl összecsomósodjon.
  6. Amikor az alma félpuhára főtt, a hő-kiegyenlített, csomómentesre kevert habarással sűrítjük.
  7. Sűrítés után kiforraljuk, majd hozzáadjuk a narancslevet.
  8. Botmixerrel egyenletes állagúra turmixoljuk.

  9. Végül a narancskockákat is a leveshez adjuk.
  10. A kész levest melegen tálaljuk.

    Tipp: Ezt az ízében és illatában is karácsonyi ételt még izgalmasabbá, kellemesebbé tehetjük, ha tálaláskor pirított diót, mogyorót, esetleg pisztáciát adunk hozzá.