2019
Nov25

Így lehet kikerülni a mikromérgeket

A mikroorganizmusok között ugyanakkor vannak olyanok, amelyek hasznos munkát végeznek a testben, de bizony sok olyan is előfordul, amely veszélyt jelent.

Az élelmiszerekkel a szervezetbe kerülő ártalmas anyagok több mint 200-féle betegséget közvetítenek. A WHO adatai szerint évente tíz emberből egy, azaz globálisan összesen kb. 600 millió betegszik meg szennyezett élelmiszertől, közülük 420 ezren halnak meg, közülük is a legveszélyeztetettebbek az öt év alatti gyerekek: 125 000 haláleset tudható be ennek. A leggyakoribb tünetek a hányás, hasmenés, hasi fájdalom, láz.

Az élelmiszerek szennyeződésének számos forrása lehet, hiszen a mai élelmiszer-ellátás összetett és szerteágazó folyamatokat foglal magában, beleértve a gazdaságban történő termelést, vágást vagy betakarítást, feldolgozást, tárolást, szállítást és forgalmazást: csak ezután jut el az élelmiszer a fogyasztóhoz.

A globalizáció és a kereskedelem tovább nehezíti az élelmiszerek okozta megbetegedések felderítését és a termék visszahívását veszély esetén. Az élelmiszer-biztonság éppen ezért a kormányok, az ipar, a termelők, a hatóságok és a magánlaboratóriumok, valamint a fogyasztók közös felelőssége.

Mit tehet a labor?

Vezető laboratóriumok mikrobiológiai vizsgálataik során kórokozók és azok toxinjainak kimutatásával, a higiéniai és minőségi paraméterek, azaz romlást okozó mikrobák meghatározásával, fertőtlenítőszerek hatékonyságának vizsgálatával, a romlás okokozat-elemzésével, illetve Challenge-tesztek végzésével segítik az élelmiszer-biztonság növelését. Mindebben nagy segítségükre vannak alternatív műszeres gyorsvizsgálatok, amelynek eredményei akár 24 órán belül is elkészülnek.

Mit tehet a fogyasztó?

A fogyasztóknak mindenekelőtt ismerniük kell az általános, élelmiszer-fogyasztással járó veszélyeket, a termékek címkéjén szereplő információk felhasználásával pedig tájékozódniuk kell az élelmiszerek biztonságos kezeléséről. Földrészenként és országonként ugyan eltérőek az élelmiszer-higiéniai állapotok, ám az élelmiszer-eredetű megbetegedések a fejlett országokban is jelentős kockázatot és terhet jelentenek. Rendkívül fontos, hogy mindig kifogástalan alapanyaggal, tiszta ivóvízzel kell dolgozni, tiszta konyhában tiszta kézzel végezni a feladatokat. Megfelelően el kell különíteni a készételeket és a nyersanyagokat. Fontos továbbá alaposan átsütni, átfőzni az ételeket, tehát odafigyelni a megfelelő hőkezelésre, valamint az ételeket lehetőleg hűtve kell tárolni.

Forrás: femina.hu