2013
Máj16

Zöldségkóstoló a Kertvárosi napon

Pécsett, kellemes időben, nagy érdeklődés mellett, május első szombatján rendezték meg a Kertváros napot a Maléter Pál utcában. A változatos programon, így a zenei koncertekkel, gyermekprogramokkal, divat-és táncbemutatókkal és előadásokkal tarkított közösségi eseményen cégünk kóstolóval lepte meg a kertvárosiakat.

Pécsett, kellemes időben, nagy érdeklődés mellett, május első szombatján rendezték meg a Kertváros napot a Maléter Pál utcában. A változatos programon, így a zenei koncertekkel, gyermekprogramokkal, divat-és táncbemutatókkal és előadásokkal tarkított közösségi eseményen cégünk kóstolóval lepte meg a kertvárosiakat.

Waldorf saláta, balzsamos túrókrém, céklás csokolédéhab, diós- zelleres kéksajtkrém, görög saláta, korianderes vöröslencsekrém, mediterrán halpástétom és padlizsánkrém: csupa egészséges étel várta a Kertvárosi nap rengeteg érdeklődőjét a Hungast Dél-Magyarország Kft. standján. A zöldségpálcikákkal kínált kóstoló legkelendőbb fogása a céklás csokoládéhab volt, melyet eperrel kínált a közétkeztető. Számos érdeklődő vitte el a helyszínen bemutatott fogások receptjét. A közétkeztető szakképzett dietetikusai is élénk érdeklődés mellett tartották meg dietetikai tanácsadásukat.

Dávid Péter, a Hungast Dél-Magyarország Kft. területi vezetője kiemelte: „ Nagyon fontos, hogy minél több fórumon bemutassuk az egészséges táplálkozásban rejlő lehetőségeket. A kóstolókkal, dietetikai tanácsadással felhívjuk a lakosság figyelmét az egészséges táplálkozás fontosságára. Ez segít abban, hogy jobban elfogadják az új receptúrákat, új ételeket, amiket az egészséges életmódra nevelés jegyében, az OTH ajánlás szellemiségének megfelelően szerepeltetünk a pécsi közétkeztetésben.”

Végh Tamás, a Hungast Dél-Magyarország Kft. gasztronómiai vezetője egész délután sorolta a Waldorf-saláta, vagy éppen a korianderes vöröslencsekrém elkészítésének fogásait.
„ Olyan egészséges, nagy vitamin tartalmú alapanyagokat használtunk fel a mai kóstolóban, amelyek nem feltétlenül népszerűek a gyerekek körében. Ezeket hagyományos fogásokban sokszor nem szívesen eszik meg, így sajnos a tányéron maradnak. Azt igyekeztem megmutatni a mai bemutatón, hogy krémekbe, salátákba belekeverve a „nemszeretem”, de élettanilag rendkívül fontos ásványi anyag-, vagy vitamin források is ízletes összetevővé válhatnak.”


Végh Tamás receptjeiből

Waldorf saláta A majonézt a tejföllel összekeverjük, ízesítjük sóval, borssal, citromlével, porcukorral, mustárral. Törekedjünk arra, hogy a mártásunk kellemesen édeskés, de egyben megfelelően pikáns legyen. A zellerkockát megfőzzük vagy gőzben megpároljuk, kihűtjük. A megmosott almát meghámozzuk, kockára vágjuk, a kihűlt zellerrel, valamint a sodrófával megtört, zúzott dióval együtt a majonézes alaphoz keverjük, tálalásig hűtve tároljuk.

Mediterrán halpástétom A halat egy lábosban fedő alatt megpárolom, majd só, bors, babérlevél, vöröshagyma ízesítéssel, kevés vízzel puhára gőzölöm. Készítek egy besamelt: vajat hevítek, bele a lisztet kifehéredésig, majd a felmelegített tejet is hozzáteszem. Ízesítem sóval, borssal, szerecsendióval, bazsalikommal és simára keverem. A hal párolólevét is belekeverem, majd a ledarált halhúst is hozzáadom. Ha szükséges, utánízesítem.
A mediterrán jelleget a külön lepirított paradicsompürével adom meg. Ezt szintén belekeverem. Kihűlés után kevés majonézt keverhetünk hozzá, ezzel tehetjük lágyabbá, krémesebbé. Rózsaszínes, homogén állagú a mediterrán halpástétom, melyet pirítóssal, teljes kiőrlésű zsemlével kínálunk.
Galéria