2019
Szept20

Hogyan tároljuk az élelmiszereket?

Számos módon raktározhatjuk a különféle élelmiszereket, de vajon melyik a megfelelő hely, hőmérséklet és csomagolás számukra?

Az élelmiszerek tárolásánál általában figyelembe vesszük azt, hogy a szupermarketben és közértekben hol és hogyan foglalnak azok helyet. Ez viszont nem jelenti azt, hogy hazatérve a bevásárlásból is eszerint kell elhelyeznünk őket. Az egyes termékek igényein felül érdemes figyelembe vennünk, hogy milyen adottságokkal (világos, sötét, hűvös, szellős, meleg, párás) rendelkezik a konyhánk, kamránk. Mindezek mellett jó, ha azt is végiggondoljuk, hogy helyesen használjuk-e a hűtőszekrényünket. A legtöbben ugyanis gondolkodás nélkül, egyszerű megszokásból, akár indokolatlanul helyezzük el benne a különféle élelmiszereket. A nem megfelelő tárolás és a hűtő túlterhelése azonban több kárt is okozhat.

Pékáruk

Ahhoz, hogy elkerüljük a kenyerek, zsemlék, kiflik bepenészesedését, mindenképpen tegyük száraz helyre őket. Távol a mikrohullámú sütőtől és a gáztűzhelytől helyezzük a pékárukat papír- vagy vászonzacskóba, és válasszunk egy hűvösebb helyet nekik a konyhában, kamrában.

Paradicsom, uborka, paprika és padlizsán

Hacsak nem túlérett, vagy már megkezdett a zöldségünk, elég szobahőmérsékleten tárolnunk azt. Különösen igaz ez a még zsenge példányokra, amik a hűtőben való elhelyezés következtében nem biztos, hogy elérik telt színűket és finom ízüket. A zamatosság és eltarthatóság érdekében ajánlott tehát ezeket kint tartani. A padlizsán és az uborka például hajlamos az elszíneződésre, de egyéb „károkat” is (beposhad, megpuhul) szenvedhet a hűtőben, ezért a legjobb, ha a konyhapulton hagyjuk és egy vékonyabb ruhával letakarjuk, vagy egy szellősebb kosárba tesszük.

Gyökérzöldségek 

Többek között a cékla, a répa, a burgonya, az édesburgonya, a fehérrépa, a retek, a hagyma és a fokhagyma is ebbe a kategóriába tartozik, ezek több hétig, akár hónapokig is elállhatnak, ha megfelelő körülményeket biztosítunk nekik. Ahelyett, hogy a hűtőnk legalsó fiókjába dobálnánk őket, tegyük típusuk szerint elkülönítve esetleg papír törlőkendővel szétválasztva az egyes darabokat, hogy semmiképpen nyirkosodjanak.

Banán

Ha a hűtőben tároljuk a banánt, számolnunk kell azzal, hogy a héja gyorsabban megfeketedik, az íze pedig megváltozhat. Ezt elkerülendő, csomagoljuk a szárait folpackba, és inkább hagyjuk szobahőmérsékleten a gyümölcsöt.

Krumpli és hagyma

A burgonya és a hagyma számára a legmegfelelőbb a hűvös, sötét és levegős hely, így sokkal tovább marad friss, és nem kezd csírázni, ráncosodni. A krumplit mindenképpen tartsuk távol a hűtőtől, a benne található keményítő ugyanis gyorsabban cukorrá alakulhat, az íze pedig ennek köszönhetően megváltozhat. Kifejezetten figyeljünk arra is, hogy a két zöldség ne legyen közvetlenül egymás mellett, a hagyma ugyanis gyorsabban romlásnak indul a burgonya társaságában.

Zöldségek és gyümölcsök egymástól távol

Nem jó, ha közvetlenül egymás mellett tartjuk a zöldségeket és a gyümölcsöket, hiszen egyes fajták (alma, banán, avokádó, körte, barack, szilva, krumpli, paradicsom) az éréskor felszabaduló etilén miatt romlásnak indíthatják azokat, melyek érzékenyek erre a gázra (padlizsán, káposztafélék, zeller, kajszibarack).

Gyógy- és fűszernövények

A lágyszárúakat (bazsalikom, borsikafű, koriander, medvehagyma) szabadítsuk meg csomagolásuktól és tegyük vízbe, akárcsak egy csokor virágot (jó tipp ez a spárga esetében is). A fásabb gyógy- és fűszernövényeket (rozmaring, levendula, zsálya) pedig tekerjük nedves konyhai törlőkendőbe. Ezzel a módszerrel tovább maradhat friss a növényünk.

Tejtermékek

A vásárlást követően eredeti csomagolásukban tegyük a hűtőszekrénybe a tejtermékeket. Ha megbontottuk, légmentesen záródó edénybe, szorosan lezárva helyezzük vissza őket. A sajtokat kibontás és fogyasztás után csomagoljuk viaszpapírba, műanyag dobozba vagy fóliába, és tartsuk folyamatosan hűtve, akárcsak a többi készítményt. A vaj esetében van, aki a hűtőre, más a kamrára esküszik, a legjobb viszont, ha fedéllel ellátott tálcára helyezzük és a konyha egy kevésbé meleg pontján hagyjuk. Amennyiben zavar minket, hogy így túlságosan olvadttá válik, tegyük a hűtőszekrény egyik polcának külső, kevésbé hideg részére, így állagát és ízét is megőrizhetjük.

Nyers halak és húsok

A még elkészítés előtt álló húsokat és halakat tegyük lezárható edényekbe, és helyezzünk alájuk egy tálat, hogy a levük ne tudjon kifolyni. Tároljuk a hűtőben, ha pedig néhány napon belül nem használjuk fel, tegyük fagyasztózsákokban a mélyhűtőbe. Ezzel elkerülhetjük a romlást és meghosszabbíthatjuk a termék idejét.

Száraztészták

A felbontást követően légmentesen záródó tárolóedényben, lehetőleg a kamra sötétebb részében helyezzük el a különféle tésztákat. A legmegfelelőbb erre a célra az üveg, de használhatunk műanyag dobozokat is.

Forrás: noklapja.nlcafe.hu