Halropogós zelleres kukoricamártással

főétel
45 perc Hozzávalók
  • 0,6 kg halropogós
  • 0,3 kg kukorica
  • 0,15 kg zeller
  • 0,5 l tej
  • 0,4 l étolaj
  • só, fekete bors
Allergének: glutén, tojás, hal, szója, tej, zeller
Az elkészítés módja:
  1. Az alapanyagokat előkészítjük.  A zellert megtisztítjuk, apró kockákra szeleteljük.


  2. Az apró kockákra vágott zellert olajon aranybarnára pirítjuk.


  3. Amikor kellőképpen megpirult, hozzáadjuk a fűszereket.


  4. Rövid ideig tovább pirítjuk vigyázva nehogy a fűszerek megégjenek, majd a tej felével és kevés vízzel felöntjük.

  5. Közepes lángon teljesen puhára pároljuk.

  6. Mikor a zeller puhára párolódott, botmixerrel összeturmixoljuk.


  7. Az így kapott zelleres alaphoz hozzáadjuk a kukoricát.

  8. Rövid párolás után felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel, majd 15-20 percig főzzük.

  9. Míg készül a mártás, a tej megmaradt részéből és a lisztből habarást készítünk.

  10. Miután a mártás készre főtt, a tejes habarással sűrítjük. A hideg sűrítőanyagot nem közvetlenül keverjük a forró ételhez. A habaráshoz merjünk egy kicsit a mártásból, majd a keveréket folyamatosan kevergetve öntsük vissza a forró ételbe.

  11. Miután elkészült a mártás, kisütjük a halropogóst. Serpenyőben olajat melegítünk. A meleg, de nem túl forró olajban a halropogós mindkét oldalát, összesen 5-10 perc alatt világos barnára sütjük.

  12. A kész halropogóst a zelleres kukorica mártással és a párolt rizzsel tálaljuk.

    Tipp:   A zelleres kukorica mártást friss kapor, vagy koriander hozzáadásával igazán üdévé tehetjük. A halropogós természetesen alkalmazható bármilyen jó minőségű halrudacskákkal is!