Halgulyás halgombóccal

leves
60 perc Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 főre:
  • 0,3 kg halfilé (tilápia, pangasius, tőkehal)
  • 0,1 l étolaj
  • 0,1 kg tv paprika
  • 0,05 kg paradicsom
  • 0,2 kg vöröshagyma
  • 0,015 kg fokhagyma
  • 0,15 kg sárgarépa
  • 0,10 kg zeller
  • 0,1 kg fehérrépa
  • 0,15 kg burgonya
  • 2 db tojás
  • 0,1 kg zsemlemorzsa
  • pirospaprika, fekete bors, petrezselyemzöld, só
Allergének: glutén, tojás, hal, zeller
Az elkészítés módja:
  1. 1.       Az alapanyagokat előkészítjük. A halat megmossuk, ledaráljuk. A zöldségeket megtisztítjuk. A vöröshagymát apró, a burgonyát, a sárgarépát, a zellert és a fehérrépát egyforma kockákra vágjuk. A paprikát és a paradicsomot egyforma kockákra szeleteljük.

  2. 1.       A darált halhúst, a „finomra” vágott petrezselyemzöldet, sót, fekete borsot, tojást és a zsemlemorzsát keverőtálba tesszük.

  3. 1.       Az összetevőket alaposan összedolgozzuk.

  4. 1.       A bekevert masszából egyforma gombócokat formázunk.

  5. 1.       Forró, de nem erősen „lobogó” sós vízben 15-20 perc alatt megfőzzük. A megfőtt gombócokat a vízből kivesszük, felhasználásig melegen tartjuk. A főzőlevet félretesszük.

  6. 1.       Elkészítjük a halgulyást. Az olajon aranybarnára pirított hagymához hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. 20-25 percig saját levében pároljuk.

  7. 1.       Párolás után fűszerezzük.

  8. 1.       Rövid pirítás után vigyázva, nehogy a fűszerek megégjenek, kevés vízzel felöntjük. További 15-20 percig pároljuk.

  9. 1.       Az így kapott alaphoz hozzáadjuk a zöldségeket, kivéve a burgonyát.

  10. 1.       Rövid párolás után a burgonyát is hozzáadjuk.

  11. 1.       Majd felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel, felhasználva a halgombócok főzőlevét is. Közepes lángon 20-25 perc alatt készre főzzük.

  12. 1.       A kész halgulyást a halgombócokkal tálaljuk. Végül megszórjuk a „finomra’ vágott petrezselyemzölddel.

    Tipp: A fűszerpaprika kihagyásával, kevés citromlé, tárkony, tejszín, hozzáadásával egy újabb, ízletes, különleges hallevest készíthetünk.