Füstölt kacsamell gombóc, fűszeres mártással

főétel
70 perc Hozzávalók
  • 150 g füstölt kacsamell
  • 150 g csirkecomb filé
  • 0,04 kg rizs
  • 0,05 kg sűrített paradicsom
  • 0,2 kg vöröshagyma
  • 0,05 kg fokhagyma
  • 0,07 kg liszt
  • 1 db tojás
  • 0,15 l étolaj
  • só, gyömbér, rozmaring, fekete bors
Allergének: glutén, tojás
Az elkészítés módja:
  1.       Az alapanyagokat előkészítjük. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A csirkecomb filét megmossuk, a füstölt kacsamellel együtt ledaráljuk.

  2. Az apró kockákra vágott vöröshagyma felét üvegesedésig pirítjuk.

  3. A darált húsokat, a vöröshagymát, a fokhagymát, a rozmaringot, a rizst (amelyet ízlés szerint előfőzhetünk), a tojást, az őrölt borsot és a sót keverőtálba tesszük. Az alapanyagokat alaposan összedolgozzuk.

  4.       Kívánt méretű gombócokat formázunk. A gombócokat kiolajozott sütőtepsire tesszük.

  5. 100°C fokosra előmelegített sütőben 45-50 percig gőzöljük. A gombócokat közepes lángon, hasonló idő alatt bő vízben is kifőzhetjük.


  6. Míg készülnek a gombócok, elkészítjük a mártást. Az olajon aranybarnára pirított hagymához hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, a reszelt gyömbért, az őrölt fekete borsot és a sót.


  7. Rövid ideig tovább pirítjuk, vigyázva, nehogy a fűszerek megégjenek, majd kevés vízzel felöntjük. 25-30 percig közepes lángon főzzük.
  8. Mikor a vöröshagyma teljesen megpuhult, botmixerrel összeturmixoljuk.

  9. A gombócok párolásakor keletkezett lét leszűrjük, majd a mártáshoz öntjük.


  10. 1.     Felforraljuk, majd vízzel elkevert liszttel sűrítjük.

  11. Sűrítés után kiforraljuk, végül megszórjuk a finomra vágott rozmaringgal.
  12. 1.   A kész gombócokat a fűszeres mártással és vajas burgonyával tálaljuk.


  13. Tipp:  Ezt az ételt még pikánsabbá, ízletesebbé tehetjük, ha a mártáshoz kevés vörösbort és/vagy pirított kacsamájat adunk.