Egyiptomi rakott bulgur

főétel
70 perc Hozzávalók
  • 0,6 kg csirkecomb filé
  • 0,08 kg trappista sajt
  • 0,3 kg zöldségkeverék
  • 0,15 kg zeller gumó
  • 0,4 kg bulgur
  • 0,16 kg sűrített paradicsom
  • 0,1 kg liszt
  • 0,15 kg vöröshagyma
  • 0,04 kg fokhagyma
  • 0,4 l étolaj
  • só, fekete bors, curry, oregano
Allergének: glutén, tej, zeller
Az elkészítés módja:
  1. Az alapanyagokat előkészítjük. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, majd apró kockákra vágjuk. A zellert megtisztítjuk, egyforma kockákra szeleteljük. A csirkecombot megmossuk, nagyobb lyukú darálón megdaráljuk. A sajtot lereszeljük.

  2. A zellerkockákat olajon kicsit megpirítjuk.

  3. A pirított zellerhez hozzáadjuk a sűrített paradicsomot.
  4. Tovább pirítjuk, majd vízzel felengedjük.
  5. Mikor a zeller teljesen puhára főtt, botmixerrel összeturmixoljuk. Felhasználásig félretesszük.
  6. Hozzáadjuk a sót, a kristálycukrot. Közepes lángon addig főzzük, míg a zeller teljesen megpuhul.
  7. A zöldségeket sós vízben „roppanósra” főzzük, leszűrjük. Felhasználásig félretesszük.

  8. Az apróra vágott vöröshagymát, olajon, aranybarnára pirítjuk.

  9. Az aranybarnára pirított hagymához hozzáadjuk a darált csirkecombot.

  10. A húst kifehéredésig pirítjuk, majd a bulgurt is hozzáadjuk.

  11. Rövid pirítás után fűszerezzük.

  12. Felöntjük a szükséges mennyiségű vízzel (a bulgur súlya szorozva kettővel). Fedő alatt közepes lángon puhára főzzük.

  13. Míg fő a bulgur, zsemleszínű rántást készítünk. Edényben olajat hevítünk. A meleg olajhoz hozzáadjuk a lisztet, amit folyamatos keverés közben aranybarnára pirítunk.
  14. Az aranybarnára pirított lisztet a zelleres-paradicsomos mártással felöntjük és csomómentesre keverjük.

  15. Miután minden hozzávalót elkészítettünk, az összetevőket kiolajozott tepsibe rétegezzük. Alulra rakjuk a csirkés bulgurt.

  16. Egyenletesen elosztjuk rajta a roppanósra főtt zöldségeket.

  17. Elterítjük rajta a paradicsommártást.

  18. Végül megszórjuk reszelt sajttal.

  19. 150-160 °C-ra a előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük.

  20. A kész rakott bulgurt rövid pihentetés után egyforma kockákra vágjuk, forrón tálaljuk.

    Tipp:  Ezt az egyiptomi ételt még tartalmasabbá, érdekessebbé tehetjük, ha a zöldségek helyett vagy mellé főtt lencsét adunk. Fűszerezhetjük köménnyel, friss korianderrel is.