2019
Júl31

Ebéd a monitor előtt? Inkább ne!

Nagyon sokan rendszeresen feláldozzák az ebédidejüket is akár egy-egy sürgős munka kedvéért, csak oda sem figyelve, a monitor előtt kapnak be pár falatot, majszolnak el egy szendvicset. Ez a szokás azonban egyáltalán nem szolgálja a hatékony munkavégzést, sőt, hosszabb távon egészségi kockázatot is rejt.

Az ebédidőről, pontosabban a munkaközi pihenőidőről a Munka Törvénykönyve is rendelkezik: eszerint a naponta hat óránál hosszabb munkaidőben dolgozóknak kötelezően biztosítani kell minimum húsz, legfeljebb 60 perc pihenőidőt, ami után nem jár bér, vagyis a munkavállalónak le kell dolgoznia, ennyivel meghosszabbodik a munkaideje. Az általános gyakorlat szerint félóra van kijelölve arra, hogy a dolgozó nagyjából a napi munkaidő felénél szünetet tarthasson és megebédelhessen az üzemi étkezdében, vagy a pihenőszobában, teakonyhában elkölthesse az otthonról hozott ebédet, esetleg kimehessen egy közeli étterembe. Becslések szerint azonban az irodai dolgozók több mint felével előfordul, hogy valami sürgős, határidős feladat miatt az ebédidőre sem hagyja abba a munkát, hanem a helyén, a monitor mellett eszik valamit. Egyes munkahelyeken meg is kellett tiltani ezt a gyakorlatot, de ott sem ajánlatos, ahol nincs ilyen tiltó rendelkezés. Miért nem szerencsés, milyen hatással járhat, ha valaki rendszeresen munka közbeni eszegetéssel oldja meg az ebédjét?

Nem higiénikus

A munkahely közösen használt tárgyai, a kilincsek, nyomógombok, a munkaállomás használati tárgyai, például telefon vagy a számítógép billentyűzete és a többi szinte melegágya a baktériumoknak, így ott az étkezés egyáltalán nem higiénikus, és a lehulló morzsa vagy maszat csak tovább rontja a helyzetet. Sokkal szerencsésebb megadni a módját, rászánni azt a pár percet, és a teakonyhában, étkezőben, tányérra tálalva ebédelni, úgy, hogy az étkezés előtti kézmosás se maradjon el.

Munkaszünetre, pihenésre szükség van

Nyolc-kilenc órát egy helyben tölteni naponta önmagában is megpróbáltatás. Testi-lelki állapotunknak egyaránt jót tesz, ha néhány óra elteltével szünetet tartunk, és legalább egy félórára kikapcsolunk, szó szerint és átvitt értelemben is eltávolodunk egy kicsit attól a munkafolyamattól, feladattól, amibe belemerültünk.

Az egészséges táplálkozáshoz alapos rágás, idő és figyelem kell

Ha a monitorra meredve, munka közben, vagy éppen a közösségi médiát böngészve, oda sem figyelve kapjuk be az ételt, annak sokféle káros hatása lehet. Nem rágjuk meg alaposan a falatokat, ami miatt emésztési zavarok, puffadás, hasgörcs alakulhat ki. Ráadásul fél figyelemmel étkezve nem is tudatosul bennünk, hogy mennyit eszünk, és az agyunkba a jóllakottság-, teltségérzés is nehezebben jut el. Így hajlamosak vagyunk sokkal többet enni, mint amennyi elég lenne, nem is beszélve az ebéden kívüli nassolásról. Hasonló ennek hatása az evés közbeni olvasáséhoz, ami – bármilyen hihetetlen, de igaz – az elhízás egyik oka is lehet.

Felállásra, mozgásra is kell ez az idő

Irodai, ülő munkát végzőknek, monitor előtt dolgozóknak munka közben óránként egyszeri néhány perces szünetet ajánlanak az orvosok. Erre a pár perces felállásra, járkálásra, egy-két lazító, nyújtó mozdulatsor elvégzésére nagy szükség van a passzivitás, a tartós ülés, görnyedés, a stressz okozta izomgörcsök ártalmainak megelőzéséért. Az ebédidő alkalmat ad a merev tagjaink átmozgatására is, már csak emiatt sem szabad lemondani róla és ugyanabban a helyzetben, testtartásban maradni ez idő alatt is.

A jó ebédidő után hatékonyabb a munka

Azoknak, akik sajnálják a munkától elvonni az időt az alapos, kényelmes megebédelésre, még egy érvet fűznénk hozzá: a jól eltöltött ebédidő „behozza az árát”! Ha van alkalom a nap közepén kicsit felfrissülni, levegőzni, járkálni, és kellemes beszélgetés közben jó étvággyal megebédelni, akkor sokkal hatékonyabb lesz délután! A munkát pihentebben folytatva új ötletek, megoldások is felötlődhetnek, így praktikus szempontok alapján is megéri rászánni az időt.

Forrás: hrdoktor.blog.hu