2020
Jan09

Az OGYÉI díjazta kiváló dietetikusainkat

A rendezvényt Feigl Edit, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgató-helyettese, valamint – a szervezők részéről – Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) elnöke nyitotta meg.

A nap folyamán négy előadás hangzott el. Az első prezentációban, az MDOSZ főtitkára, Szűcs Zsuzsanna, a hazai gyermekek táplálkozási szokásaival, a tápláltsági állapotukra vonatkozó kutatások ismertetésével foglalkozott, majd bemutatásra került az új hazai táplálkozás ajánlás, az OKOSTÁNYÉR® 6-17 éveseknek. A képzés célja az egészséges táplálkozással és a speciális étrendek megvalósításával kapcsolatos ismeretek átadása, valamint a közétkeztetéssel összefüggő kutatások, felmérések és ellenőrzések bemutatása volt, a jelenlévő élelmezésvezetők, dietetikusok és további résztvevők számára.

Az OGYÉI főosztályvezetője, Zentai Andrea előadásában kiemelte a közétkeztetés szerepét az egészséges táplálkozásra nevelésben, majd az intézet által publikált, ingyenesen hozzáférhető Diétás étkezés című kiadvány nyomán ismertette a gyermek- közétkeztetésében előforduló speciális étrendeket és azok gyakoriságát, illetve összefoglalta a gyakorlati megvalósításukra vonatkozó lehetőségeket. A diétás gyermek-közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi feltételeket a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vezető hivatali főtanácsosa, Schmidt Richárd mutatta be, majd a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) osztályvezetője, Tóth Dávid ismertette a főbb élelmiszer-biztonsági feltételeket a közétkeztetés kapcsán, különös tekintettel a diétára szoruló gyermekek közétkeztetésére.  

A „Közétkeztetők fórumaként” meghirdetett program keretén belül öt cég képviselője mutatta be az OGYÉI, Keressük 2018 legjobb diétás közétkeztetőit! című pályázatára benyújtott receptjeit, melyek három, speciális diétát igénylő gyermekcsoport, a tejfehérje-allergiások, a gluténérzékenyek és a cukorbetegek étkezési igényeit elégíthetik ki. Pályamunkáikért a Hungast Csoport kiváló dietetikus kollektívájának képviselői, Dávid-Dobos Zsófia, Magyar Lászlóné, Dolgos Judit, Fagyas Fanni, Molnár Nikolett, Rácz Mónika is Okleveles elismerésben részesültek.

A délutáni program hasznos interaktív foglalkozásokból épült fel, amelyek során a résztvevők a közétkeztetés leggyakoribb nehézségeinek megoldásához, illetve a diétás étkeztetéshez kapcsolódóan az allergének jelöléséhez és az élelmiszercímkék helyes értelmezéséhez kaptak gyakorlati segítséget. Az egyik foglalkozás kifejezetten az OKOSTÁNYÉR® táplálkozási ajánlás alkalmazására épült, és a feladat az edukációra, a kommunikációra, illetve a speciális étrend napi megtervezésére irányult.  Az informatív, jó hangulatú továbbképzés a késő délutáni órákban, különböző témaköröket felölelő kvízzel zárult.   

Forrás: merokanal.hu