Dejós, morzsás nudli

desszert
60 perc Hozzávalók
  • 0,8 kg nudli
  • 0,04 kg zsemlemorzsa
  • 0,04 kg dejó
  • 0,01 l étolaj
  • porcukor, só, kristálycukor
Allergének: glutén, tojás, kén-dioxid
Az elkészítés módja:
  1. Az alapanyagokat előkészítjük.
  2. A zsemlemorzsát serpenyőben világos barnára pirítjuk, amikor már szinte teljesen megpirult, hozzáadjuk a dejót. Rövid ideig tovább pirítjuk, majd félretesszük.
  3. Míg pirítjuk a zsemlemorzsát, lábasban vizet forralunk. A nudlit, forrásban lévő vízben megfőzzük, figyelve arra, hogy a nudlik ne főjenek szét.
  4. Miután a nudlik feljönnek a víz tetejére, még 2-3 percig főzzük, majd szűrő segítségével kiszedjük, és rövid időre hideg vízbe tesszük. Ezzel az eljárással megtisztítjuk a főzés során kicsapódó keményítőtől.
  5. A hideg vízzel leöblített nudlit leszűrjük, és a dejós morzsával összekeverjük.
  6. Tálalás előtt megmelegítjük, vanília öntettel kínáljuk.

    Tipp: A dejós morzsához reszelhetünk citrom vagy narancs héjat, esetleg keverhetünk hozzá őrölt fahéjat, vagy őrölt szegfűszeget is, így pikánsabb ízhatást érhetünk el.