Darás metélt kardamomos sárgabarack velővel

főétel
45 perc Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 főre!
  • 0,4 kg metélt tészta
  • 0,1 kg búzadara
  • 15 ml étolaj
  • 0,25 kg sárgabarack
  • 0,05 kg kristálycukor
  • 0,02 kg vaníliás pudingpor
  • só, kardamom
Allergének: glutén, tojás
Az elkészítés módja:
  1.      Az alapanyagokat előkészítjük. A sárgabarackot kisebb darabokra vágjuk.

  2. Elkészítjük a sárgabarack velőt. Cukrot karamellizálunk.

  3.       A karamellizált cukorhoz hozzáadjuk a sárgabarackot. A mélyhűtött sárgabarack a hő hatására levet enged, amelyben rövid forralás után a cukor feloldódik.

  4.      Ízesítjük a kardamommal és lassú lángon tovább főzzük. 

  5.      Míg fő a sárgabarack, a pudingport kevés vízzel elkeverjük.

  6.       Az ízesitett alapot, botmixerrel krémes állagúra turmixoljuk.

  7.       Az így elkészült sárgabarack pürét, a vízzel elkevert pudingporral a kívánt állagúra sűrítjük. 

  8.      Elkészítjük a darás metéltet. A búzadarát aranybarnára pirítjuk.

  9.      Miután megpirult a dara, forró, enyhén sós, olajos vízzel (a búzadara mennyiségének 1-2 szerese mennyiségű vízzel) felöntjük, majd elkeverjük. A tűzről levéve fedő alatt pihentetjük, így magába szívja a vizet, és a búzadara puhára gőzölődik.

  10.       Eközben forrásban lévő, sós, olajos vízben kifőzzük a metélt tésztát. A főtt tésztát leszűrjük és kevés olajjal átkeverjük.

  11.       A kifőtt tésztát a fellazított, puhára gőzölt grízzel tálba tesszük, és alaposan összekeverjük.

  12.       A kész darás metéltet, a kardamomos sárgabarack velővel kínáljuk.


    Tipp: A sárgabarack velőt tejszín és/vagy vaj hozzáadásával krémesíthetjük. Így, egy lágyabb, selymesebb mártást készíthetünk.