2019
Aug12

Csak minimális az előrelépés hulladékszelektálás terén

Megújult lendülettel szelektálja a lakosság az italos kartondobozokat. Az értékes „újra papír” alapanyagnak számító tejes- és gyümölcsleves kartondobozok visszagyűjtése, az elmúlt évek stagnáló eredményeit követően, az idén várhatóan eléri majd a 23 százalékot.

A rekord eredmény ellenére Magyarországon továbbra is gyermekcipőben jár e hulladéktípus gyűjtése és újrahasznosítása, hiszen az Európai Unió tagállamaiban ennek átlagos értéke már 48 százalék. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) célja ugyanakkor, hogy 2025-re 30 százalékra növekedjen a lakosság által kedvelt, de szelektív gyűjtők helyett leginkább a kukákba dobott hulladékfajta visszagyűjtése.

Az italos kartondoboz a hétköznapok egyre népszerűbb csomagolóanyaga. Szinte nincs olyan tej, juice vagy gyümölcslé, amely ne lenne ebben a csomagolóanyagban is kapható. Nem meglepő ezért, hogy amíg 2018-ben 580 millió darab (17 000 tonna) tejes- és gyümölcsleves italos kartondoboz került forgalomba, addig 2019-ben már várhatóan 590 millió darab (17 500 tonna) fog. Ez azt jelenti, hogy idén az ország minden lakója átlagosan 65 darabot, vagyis heti egy-két darabot használ el ebből a csomagolóanyagból.

Népszerűsége és praktikussága ellenére az italos kartondoboz a lakossági szelektív hulladékgyűjtés mostohagyermeke. Miközben a többi csomagolóanyagból igen magas a visszagyűjtési célérték – az év végére papírból 10 kilogrammot, üvegből 6 kilogrammot, műanyagból 4 kilogrammot, fémből pedig 1 kilogrammot várnak a szakemberek –, addig az akár öt-hatszor is újrahasznosítható italos kartondoboz esetében a cél mindössze 0,5 kilogramm. Ez azt jelenti, hogy a fejenként elhasznált 65 dobozból idén a lakosságnak már 15 darabot kellene szelektálnia.

A csomagolási hulladékok szelektív gyűjtése nem csak hazánkban, de az Európai Unió egészében is prioritás. A hulladékká vált italos kartondobozoknak Csehországban például 25 százalékát, Lengyelországban 30 százalékát, Ausztriában 34 százalékát, Angliában pedig több mint 40 százalékát gyűjtik vissza. A 48 százalékos uniós átlag vagy Németország példája, ahol a hasznosítás már a 76 százalékot is meghaladta, azonban jól mutatja, hogy odafigyeléssel és a lakosság ösztönzésével a körforgásos gazdaság, vagyis a felhasznált alapanyagok folyamatos újrahasznosítása nem utópia.

A tejes és gyümölcsleves kartondobozok visszagyűjtésének eredményei Magyarország településein is eltérőek. Az IKSZ 2017-es évi adatai szerint a fejenként felhasznált 65 dobozból a lakosság a legtöbbet Pécsett (37 darab/fő), Pakson (33 darab/fő), Veszprémben (31 darab/fő), illetve Debrecenben (30 darab/fő) gyűjtötte szelektíven. Ezek az értékek mutatják, hogy vannak olyan városok hazánkban, melyek már teljesítették az országos visszagyűjtési célokat. Ezzel szemben a legkevesebb italos kartont Kecskeméten (5-6 darab/fő), Székesfehérváron (5 darab/fő), Miskolcon (4-5 darab/ fő), Berettyóújfaluban (4 darab/fő), valamint Komlón (3 darab/fő) gyűjtötte szelektíven a lakosság.

Forrás: nak.hu