2015
Jan09

Minőségvezérelt közétkeztetés

A közétkeztetést szeretnénk komplex módon kezelni, és leszámolni azzal a tévhittel, hogy a hagyományos magyar élelmiszer egészségtelen – nyilatkozott Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára az Élelmiszer folyóiratnak.

Szerintünk egészséges, hogy ha megfelelő alapanyagból és megfelelő szaktudással készítik el. Hogy ez így legyen, egy önálló közétkeztetési törvény megalkotását tűztük ki célul, ami lényegében szabályozná többek között azt is, hogy mit eszik naponta az a mintegy másfél-kétmillió ember, aki kórházakban, iskolákban, óvodákban stb. igénybe veszi a közétkeztetést. A szabályozás kitérne arra is, milyen körülmények között és minimálisan mennyi ideig tartson az étkezés. Abban is szeretnénk előrelépni, hogy nagyobb szerepük legyen a közétkeztetésben a helyi termékeknek. Ennek érdekében is egyeztetünk a szakmaközi és a közétkeztetésben érdekelt szervezetekkel.

A közétkeztetési szakmaközi szervezetekkel történt egyeztetésen elhangzott olyan javaslat, amely megerősítette azt a hitemet, hogy a hagyományos magyar ételek felé érdemes elmozdulni, természetesen megfelelő technológiákat alkalmazva. Az eddigi megbeszélések értékelése most zajlik, mi az, amiben leginkább tudjuk segíteni egymás munkáját, melyek azok a javaslatok, amelyeket be tudunk építeni egy élelmiszergazdasági programba. Ilyen például az ÉFOSZ nemrégiben közzétett kezdeményezése is, amelyben ajánlásokat tett közzé az egészségesebb táplálkozás népszerűsítése érdekében. Ezt a kezdeményezést igyekszünk minden általunk szervezett rendezvényen is népszerűsíteni, mert az elkövetkező esztendők másik legfontosabb kérdése, hogy az élelmiszerminőség javítása érdekében hogyan tudunk előrelépni.

Forrás: http://www.elelmiszer.hu/fmcg_szakmai_hirek/cikk/tortenelmi_lehetoseg_elott_allunk