2015
Júl01

Menzaszakértőket képezne a Debreceni Egyetem

Debrecen – Nem csak megismertetni, alapértékké kívánják tenni a minőségi közétkezés új rendeletét.

Minden adott a Debreceni Egyetemen ahhoz, hogy megismertessék a közétkeztetés új rendeletét az abban résztvevő összes szereplővel, bár a legfőbb cél túlmutat a puszta informáláson. – Az Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás pályázatban munkálkodók arra törekszenek, hogy az étel készítői és fogyasztói azonosulni tudjanak a minőségi közétkeztetés szeptembertől kötelezővé váló alapszabályaival – hangsúlyozta dr. Szűcs István tanszékvezető, egyetemi docens kedden az Agrártudományi Centrumban tartott tájékoztatón. Mint mondta: minden korosztály számára jól fogyasztható kisfilmekkel, társadalmi célú reklámokkal, óvodásoknak szóló mesekönyvvel, konyhán dolgozók számára oktató videókkal és étrend összeállító applikációval igyekeznek minél több emberhez eljuttatni a tudatos táplálkozást szolgáló üzeneteket: a zöldfűszerek használatáról, a kevesebb só-, zsír-, cukor- és több vízfogyasztás, valamint a kisebb mennyiségű, de napi ötszöri étkezés előnyeiről.

Reformban az igazság
„Nem fordítunk hátat a hagyományos ízeknek, de igyekszünk reformizálni a klasszikus ételek elkészítését és sok új lehetőséget mutatni” – fogalmazott Asztalos Árpád. Erről az egyetemisták hamarosan megbizonyosodhatnak, hiszen a négyévszakos mintaétrendből kaphatnak ízelítőt a tanév elején. A Campus Nonprofit Közhasznú Kft. igazgatója hozzátette: élelmezésvezetői és szakácsakadémiai képzések is segítik, hogy a közeljövőben a közétkeztetés jelmondatává válhasson: Egészségesen finomat!

Az új nem „fúj”
A szakemberképzés kiemelten fontos, mert az új rendelet a személyi feltételeket is megszabja. – Nem könnyű és igazán komplex feladat a közétkeztetés javítása, a törvény betartása, de annak szereplői már 2011 óta ismerkedhetnek az ajánlással, ami jóval szigorúbb a mostani kötelezvénynél – válaszolta kérdésünkre dr. Mihálydi Kinga, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet dietetikusa. Hozzátette: „Próbáljuk segíteni a szolgáltatókat, de nem ez a nehezebb része, hanem a fogyasztók gondolkodásmódjának megváltoztatása. A gyerekek nyitottak, néhány kóstolás után szívesen elfogadják az új ízeket is, pláne, ha érdekes módon tálalják nekik az ennivalót, ezt tapasztaljuk a HAPPY-Hét programunk kapcsán. De ha a felnőtt az étlapon szereplő köleskására fújog, mert esetleg nem ismeri, szokatlan számára, akkor a kisebbek is megtagadják azt.”

Forrás: http://www.haon.hu/az-egyetem-szakemberkepzessel-teremtene-alapot-a-minosegi-magyar-menzanak/2866427