2019
Nov07

Még mindig kevés zöldséget fogyasztunk

Az EU-ban sereghajtók a magyarok zöldségfogyasztásban. Az emberek tudják, hogy nem esznek rendesen, de változtatni nem akarnak.

Az Eurostat adatai alapján az EU tagállamai közül Magyarország az utolsó helyen áll a napi zöldségfogyasztás tekintetében: a lakosság csupán 30 százaléka fogyaszt naponta legalább egyszer zöldséget.

Egy friss kutatás szerint ráadásul Magyarországon a lakosság alig 19 százaléka az, aki hetente 4-6 alkalommal vásárol zöldséget, vagyis intenzív zöldségfogyasztónak tekinthető. De a felnőtt magyar lakosság majdnem fele (49%) hetente egyszer vagy annál is ritkábban vesz valamilyen terményt, 32 százalék pedig csak heti 1-2 alkalommal tesz így. Ennek fényében nem meglepő, hogy a magyarok mindössze harmada gondolja úgy, hogy gyakran táplálkozik egészségesen, míg 70 százalék saját bevallása szerint csak néha/ritkán eszik úgy, ahogy azt kéne.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével közös reprezentatív kutatás eredményei szerint kiemelten alacsony a hüvelyesek aránya az étkezésünkben, de a kukorica, a gomba és a brokkoli is háttérbe szorul a mindennapi táplálkozásunkban. Legnépszerűbb zöldségeink közé sorolhatjuk a burgonyát, valamint a vacsorához fogyasztott paradicsomot és paprikát, ezek sem teszik ki azonban nagy részét - csupán egynegyedét - a hazai fogyasztók étkezésének.

Ennek valamilyen szinten tudatában is vannak a magyarok: az eredmények szerint a lakosság mindössze közel harmada gondolja úgy, hogy gyakran táplálkozik egészségesen, a döntő többség saját bevallása szerint csak néha/ritkán tesz így.  A javasolt napi ötszöri étkezés helyett a háromszori étkezés a leggyakoribb, legtöbben az uzsonnát és a vacsorát hagyják ki, amikor kiemelt szerepet kaphatnának a zöldségek és a gyümölcsök.

A motivációs tényezőket tekintve leginkább azért fogyasztanak a magyarok zöldségeket, mert egészségesek (75%) és finomak (61%), vitamindúsak (55%) és rostban gazdagok (52%). A környezettudatosság - főként az élelmiszer-pazarlás elkerülésére való törekvés - egyre inkább jellemző a társadalomra, azonban egyelőre nem a zöldségtermesztés kis ökológiai lábnyoma motivál minket a zöldségfogyasztásra, ez az utolsó a listán.

Forrás: napi.hu