2014
Nov22

Közétkeztetési rendelet hatályba lépése

Kérdés: "Tisztelt Végh Tamás! Gazdag Mónika vagyok, egy óvoda vezetője. Az új közétkeztetési törvényről szeretnék érdeklődni. Az én tudomásom és olvasatom szerint a törvényt bevezetik 2015. január 1-től, de más intézmények vezetőitől azt hallottam, hogy 2017-ben lép csak hatályba. Az EMMI rendeletet átolvastam tanulmányoztam és az derült ki számomra, hogy különböző lépésekben vezetik be, de nagyrészt januártól él a törvény. Kérdéseim: - Mikortól lép hatályba a törvény? - Januártól kell -e jelölni az étlapon az ételek számított energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát, vagy csak a sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket? Válaszát előre is köszönöm Tisztelettel: Gazdag Mónika"

Válasz: "Kedves Mónika,

A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet elvárásai 2015.01.01-től lépnek hatályba néhány fejezet kivételével.

A rendelet 19. §-a szerint:

„A 19. § a 43/2014. (VIII. 19.) EMMI rendelet 20. §-a alapján nem lép hatályba. E módosító rendelet 11. § (1) bekezdése alapján a rendelet 2015. január 1-jén, a 11. § (2) bekezdése alapján a 8. § (1) bekezdés b) pontja 2015. november 1-jén, a 11. § (3) bekezdése alapján a 6. § (2) bekezdés a) pontja 2017. április 13-án lép hatályba.”

 

Tehát:

1. A rendelet 2015. január 1-jén lép hatályba.

2. a 8. § (1) bekezdés b) pontja 2015. november 1-jén lép hatályba, azaz ettől az időponttól kell biztosítani, hogy „a 3 év feletti korcsoport részére 1,5% vagy ez alatti zsírtartalmú tej biztosítandó.”

3. a 6. § (2) bekezdés a) pontja 2017. április 13-án lép hatályba, azaz ettől az időponttól kell biztosítani, hogy az étlapon feltüntessék a szolgáltatott ételek „a) számított energia-, zsír-, telített zsírsav-, fehérje-, szénhidrát-, cukortartalmát,”. Ugyanakkor az ételek „b) számított sótartalmát, valamint az élelmiszerek jelöléséről szóló miniszteri rendeletben meghatározott allergén összetevőket.” már 2015.01.01-tő jelölni kell az étlapon.

Illetve a 18. §. (1)-(4) bekezdéseiben foglaltak szerint kell 2015–2021. között a rendelet 5.sz. mellékletében foglalt sóbeviteli célértékeket elérni a maximálisan megengedett értékek figyelembe vételével.

Üdvözlettel:

Páger Zsolt"