2014
Nov21

Élelmezésvezető munkakör betöltéséhez szükséges végzettség

Kérdés: "Élelmezésvezetőként dolgozom jelenleg, de nincs meg a szakképesítésem, /konzerv és hűtőipari/, ami 2015 januártól kötelező lesz. Keresek tanfolyamomat, de Szigetvár, Pécs, Kaposvár körzetében nincs, nem is indítanak. Az utóbbi időben a szakképesítésre nem volt szükség, gondolom a tanfolyamok ezért maradtak el és Én is ennek tudatában vállaltam ezt a munkát. A 40 éves nyugdíjazásomhoz 4 év kell még. Van-e bármilyen kedvezményes lehetőség, hogy az állásomban maradhassak esetleg a tanfolyam elvégzése nélkül, vagy ha indul szakképzés arról tudnak e tájékoztatni a fenti helyi lehetőségekről."

Válasz: "Kedves Vas Istvánné,

Élelmezésvezetői munkakör betöltéséhez nem feltétlen szükséges az OKJ-s élelmezésvezető szakképesítés megléte.

A 2015. január 1-vel hatályba lépő a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet szerint:

„16. § (3) A fekvőbeteg-gyógyintézeti étkeztetés kivételével az élelmezésvezetőnek

a) élelmezésvezető szakképesítéssel kell rendelkeznie,

b) vendéglátóipari vagy élelmiszeripari felsőfokú végzettséggel és legalább öt éves, a közétkeztetési szolgáltatás nyújtásában – ideértve a tápanyagszámítást, étrend- és étlaptervezést – való dokumentált jártassággal kell rendelkeznie,

c) dietetikus szakképesítéssel kell rendelkeznie, vagy

d) vendéglátóipari szakközépiskolai érettségivel, vagy érettségivel és szakács szakképesítéssel kell rendelkeznie, mely esetben legalább tíz éves, a közétkeztetési szolgáltatás nyújtásában – ideértve a tápanyagszámítást, étrend- és étlaptervezést – való dokumentált jártasság szükséges.”

Tehát fenti négy kritérium bármelyike elegendő lehet az élelmezésvezetői munkakör betöltéséhez.

Társaságunk élelmezésvezetői szakképesítéssel nem foglalkozik. Kérem, ez ügyben szíveskedjen érdeklődni a helyi munkaügyi központnál.

Üdvözlettel: Páger Zsolt"