2014
Nov07

Diétás igények kiszolgálási kötelezettsége

Kérdés: "Kedves Tamás! Egy éves kislányomnak allergiás ekcémája van, ezért tej és gluténmentes étkezéssel próbálkozunk. Egy hét múlva kezdi a beszoktatást és most tájékoztattak, hogy ilyen diétát nem tudnak biztosítani számára. Ételkiszállítással sem! Az Önök cége szállít bölcsődékbe? Ha nem, miért nem? Meg lehet-e oldani, hogy kislányom az adott bölcsődében diétás élelmiszerhez jusson Önök által? Tisztelettel: Pati Edit"

Válasz: "Kedves Edit,

Először is köszönöm bizalmát és megkeresését. Mindenek előtt kötelességemnek érzem tájékoztatni arról, hogy a 2015. január 1-jével hatályba lépő, a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet szerint:

„15. § (1) A fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben, személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátást, gyermekvédelmi szakellátást, illetve szociális szakosított ellátást nyújtó intézményben, valamint a nevelési-oktatási intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő diétás étrendet kell biztosítani a (2)–(5) bekezdésben, valamint a 16. § (5) és (6) bekezdésében foglaltak betartásával.

2) A diétás étrendet az Intézmény úgy is biztosíthatja, hogy ha az Intézmény főzőkonyháján vagy az Intézményt ellátó Közétkeztetőnél nem biztosítottak a diétás ételek előállításához szükséges személyi, tárgyi, műszaki feltételek, az Intézmény azt más – ilyen feltételekkel rendelkező – Közétkeztetőtől rendeli meg.”

Fentiekből adódik, hogy a bölcsőde január 1-től köteles biztosítani gyermeke számára diétás étrendet. Amennyiben a rendeletben előírt feltételeket saját maga képes teljesíteni, akkor saját maga, ha nem képes teljesíteni az elvárásokat, akkor más, a rendelet elvárásait teljesítő közétkeztetőtől való beszerzéssel.

Társaságunk rendelkezik a jogszabály által levárt infrastrukturális, személyi és egyéb feltételekkel, így képes gyermeke számára megfelelő diétás étel szállítására. Ugyanakkor javaslom, hogy ezen ételek megrendelése mindenképp az intézményen (bölcsőde) keresztül történjen. Amennyiben közvetlenül társaságunktól rendeli meg az étkezéseket, előfordulhat hogy az esetlegesen fennálló szociális rendszer által biztosított támogatásoktól elesik.

Amennyiben további kérdései merülnek fel, állok rendelkezésére, illetve keresse bizalommal területi vezető kollégámat.

Üdvözlettel: Páger Zsolt"

 

"Kedves Zsolt!

Köszönöm szépen hogy ennyire komolyan vették a kérdésemet, és köszönöm szépen a kimerítő válaszlevelüket. Örömmel fogadtam a kedvező jogszabályi változásokról szóló tájékoztatásukat.

Még ezután fogom szakorvoshoz vinni a kislányomat. Orvosi javaslatra egyelőre mellőzni kell a diétát, mivel az befolyásolná a vizsgálati eredményeket.

Természetesen amennyiben aktuálissá válik - a bölcsődén keresztül - az Önök cégét fogom megkeresni az ételkiszállítás miatt!

Köszönettel : Pati Edit"