2019
Nov04

Az üdítők káros hatásai

Nem számít az alacsony a cukortartalom, a mesterséges édesítőszerrel készült üdítőitalok is jelentősen megnövelik a keringési és az emésztési betegségek, illetve a korai elhalálozás kockázatát.

Az üdítőitalok káros hatására több tanulmány rámutatott már, erre újabb bizonyítékul szolgálhat az eddigi legnagyobb, témában folytatott kutatás, amelyből levonva a tanulságot a szerzők szeretnék a fogyasztókat tudatosabb választásra inteni.

Édesítőszerrel sem egészségesebb

Az már régóta ismeretes, hogy a magas cukorfogyasztás az elhízásért és a diabétesz kialakulásáért is felelős, ami azért sem elhanyagolható tény, mivel a Magyar Diabetes Társaság szerint az utóbbi másfél évtizedben több mint 70%-kal nőtt a cukorbetegek száma az országban. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy nem a mesterséges édesítőszerek jelentik a jó megoldást az életmódváltásra.

A mesterségesen édesített üdítőitalok

Jama Internal Medicine folyóiratban publikált tanulmányhoz 450 ezer ember adatait elemezték tíz európai országból, és egy-egy résztvevő egészségi állapotát átlagosan 16 évig követték le. 

A résztvevők átlagéletkora ötven év körül volt, az alapbetegségeket nem vették figyelembe a nagy mennyiségű adatösszesítésben, ám az életmódjukat, beleértve a testmozgást, a testtömeget, a dohányzást és az étrendet igen - utóbbi címszóval megnézték az üdítőitalok - a gyümölcsleveket kivéve - és az energiaitalok fogyasztását is.

A kutatás leforgása alatt több mint 41 600 haláleset történt. Az egyéb tényezők - így a testtömegindex, az étrend, a fizikai aktivitás vagy a dohányzás - kizárása után a tanulmányban arra az eredményre jutottak, hogy a napi legalább két - 2,5 deciliteres - pohár üdítőt ivók 17%-kal nagyobb valószínűséggel haltak meg a havi maximum egy pohár italt fogyasztóknál.

Keringési és emésztőrendszeri betegségek

A tendencia nagyjából megegyezett a cukorral és a mesterséges édesítőszerekkel készült italok esetében, továbbá hasonló eredményeket mutattak nők és férfiak esetében is. 

Az okoknál azonban mást találtak: a mesterségesen édesített üdítőitalok fogyasztásánál a keringési betegségek alakultak ki gyakrabban, miközben a cukros italoknál inkább az emésztőrendszeri betegségek álltak a háttérben. Az italokat a Parkinson-kórral is összefüggésbe hozták a kutatók.

A kutatás bírálói szerint azonban a vizsgálódás nem elég alapos, a résztvevők életének és életmódjának csupán egy bizonyos időszakát mutatják meg, emellett csak megkérdezésen alapul, így további bizonyításra szorul.

Azt azonban a legtöbben üdvözölték, hogy a tanulmány képes lehet felhívni a figyelmet arra, hogy nem szabadna a cukros italok egészségesebb alternatívájaként tekinteni a mesterséges édesítőszerrel készült üdítőkre, és a fogyasztás korlátozását kellene megcélozni.

Forrás: femina.hu