2015
Febr20

A minőségi közétkeztetés a cél

Minőségi alapanyagokból, korszerű konyhatechnológiával előállított egészséges ételek készüljenek a naponta másfél-kétmillió embert kiszolgáló közétkeztetésben. Egyebek mellett ezt is hangsúlyozta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a közétkeztetés szakmaközi szervezeteinek képviselőivel folytatott megbeszélésen.

A tanácskozáson az ágazatot érintő kormányzati tervekről, jövőbeni elképzelésekről, a közel, s távolabbi jövő fejlesztési irányairól volt szó. A cél: visszaszoktatni a gyerekeket – és rajtuk keresztül a családokat - a terített asztalhoz, elérni, hogy minél több helyben termelt, kiváló minőségű, magyar élelmiszer kerüljön a közétkeztetés konyháira, bebizonyítani, hogy a hagyományos magyar ételek – amennyiben megfelelő konyhatechnikával készülnek – nem egészségtelenek – fogalmazott Zsigó Róbert.

Mint mondta, a minőség-vezérelt közétkeztetési rendszer megvalósításával, a közétkeztetésben dolgozók képzésével, továbbképzésével az élelmiszerhulladék is csökkenne. A rossz minőségű közétkeztetés ugyanis elégedetlen fogyasztóval, és egyre szaporodó ételhulladékkal jár.

Bognár Lajos helyettes államtitkár kiemelte egy átfogó közétkeztetési törvény, valamint a hozzá kapcsolódó végrehajtási jogszabályok megalkotásának fontosságát. Mint fogalmazott, nem csak a minőségi ételek, de a fogyasztó étkezési körülményei is – tálalás, környezet – jelentősen befolyásolják a szokásokat. Véleménye szerint ki kell dolgozni egy közétkeztetési cselekvési tervet, együttműködve az érintett szereplőkkel.
A tanácskozáson résztvevő szakmai szervezetek képviselői a hazai közétkeztetési kultúra javítása érdekében segítségüket és együttműködésüket ajánlották a tárcának.

 

Fotó: Pelsőczy Csaba

Forrás: http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/elelmiszerlanc-felugyeletert-felelos-allamtitkarsag/hirek/a-minosegi-kozetkeztetes-a-cel