2019
Okt04

A fahéj nem csak finom, gyógyít is

A fahéj az ókori idők egyik legértékesebb és legdrágább fűszere volt. De miért és hogyan érdemes fogyasztanunk, hogy elérjük a kívánt hatást?

A babérfélék családjába tartozó fahéjfa a Távol-Keleten őshonos, főleg Kínában, Indiában, Sri Lankán és Vietnámban találkozhatunk vele, akár 10-15 méteresre is megnőhet. Két fő fajtája némileg eltérő ízvilágú: az Európában ismert és használt ceyloni (zeylanicum) fahéj enyhébb, pikánsabb ízű, míg az Amerikában népszerű kínai (kasszia) fahéjban a csípős íz dominál.

Gyűjtése

A fahéjfa fiatal ágainak kérgét lehántják, majd szárítják, ebből készülnek a jól ismert, jellegzetes illatú és ízű fahéjtekercsek.

Mire jó?

A fahéj emésztőrendszerünk őre, javítja az étvágyat, erősíti a gyomrot, csökkenti a puffadást, segít megelőzni a gyomorhurutot és serkenti az emésztést – ezért is fogyasztják előszeretettel étkezések végén, sütemények vagy kávé ízesítőjeként. Karban tartja a szív- és érrendszert, csökkenti a koleszterinszintet, és a legújabb kutatások szerint a cukorbetegség kezelésében is jelentős szerepe lehet, mivel már napi 2 g fahéj csökkenti a vércukorszintet és a vérnyomást. Emellett az egyik legerősebb antioxidáns hatású élelmiszerünk, megköti a káros szabad gyököket, magas fenol-tartalma révén csökkenti a sejtkárosodást és lassítja az öregedési folyamatokat. A bőrrel érintkezve vérbőséget, meleg érzetet okoz, emiatt gyakran keverik arc- és testápoló krémekbe, hogy fokozza a bőr vérellátását. Kiváló vírus- és baktériumölő, enyhe fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, hangulatjavító, sőt afrodiziákumként is emlegetik áldásos hatásai miatt.

Hogyan alkalmazzuk?

A fahéjtea gyorsítja az anyagcserét, fokozza a vérkeringést és enyhe zsírégető hatással bír, ezért fogyókúra, diéta alatt javasolt fogyasztani. 2-3 rúd fahéjat forrázzunk le egy csésze vízzel, hagyjuk állni 10 percet, majd szűrjük le és kortyolgassuk el reggel, illetve este. Mézzel elkeverve felerősödnek jótékony hatásai: egy pohár meleg vízben elkevert 2 kanál méz és 1 kiskanál fahéj segít elmulasztani az ízületi gyulladással járó fájdalmakat. Fertőtlenítő hatása miatt kiválóan alkalmas a gombás fertőzések kezelésére – langyos vízbe keverve ecsetelőként használhatjuk lábgomba ellen.

Ellenjavallatok

Nagy mennyiségben fogyasztva irritálhatja a száj-, gyomor- és bélnyálkahártyát. Vérkeringés-javító hatása miatt fokozhatja a vérzékenységre való hajlamot is. Terhesség alatt nem javasolt fogyasztani, mert ellazítja a méh izomzatát.

Forrás: nlegeszseg.hu